Hoppa till innehåll

Pressmeddelande från Nordens Ark – Europeisk sångfestival för klockgrodor

maj 9, 2009
by

Tävlande klockgroda

Söndag den 10 maj kl 19.00 kommer Sveriges klockgrodor på Mölle fälad, strax norr om Höganäs, att tävla mot andra körer i Danmark, Tyskland och Lettland om den prestigefyllda utmärkelsen ”The Fire-bellied Toad Chorous Award”.

Våren 2007 startade denna spännande tävling och Sverige vann då med 80% av Europas röster, en fullständig utklassning. Vi förväntar oss större motstånd i år, men har vässat klorna och räknar ändå med seger.

Den svenska kören leds av Claes Andrén, vetenskaplig ledare på Nordens Ark i Bohuslän, och ljudtekniken sköts av Maria Andrén, professionell ljudingenjör. Sångfestivalen är ett sätt att skapa uppmärksamhet och intresse för hotade groddjur och särskilt klockgrodan. Denna art dog ut i Sverige år 1960, p.g.a. utdikning och exploatering av miljön där den förekommit. Under lång tid har Claes Andrén på Nordens Ark med stöd av Naturvårdsverket arbetat med uppfödning och återutsättning av klockgrodor, samtidigt som lekdammar och övrig livsmiljö har restaurerats för att tillgodose artens krav.

Projektet Rädda klockgrodan pågår i flera länder i norra Europa och leds sedan några år av Tyskland genom ett EU projekt kallat life-Bombina. Syftet med projektet är att återfå livskraftiga populationer av klockgrodan i Sverige, Danmark, Tyskland och Lettland. Sverige och Nordens Ark har genom hårt arbete under många visat att det går att åstadkomma resultat, till och med att återfå utdöda arter. Det är viktigt att Naturvården kan berätta också om framgång och inte bara lyfta fram de stora bekymmer vi har med arter som minskar eller försvinner, eller med alla värdefulla miljöer som tappar sin biologiska mångfald. Vi som älskar grodor är fulla av hopp.

Vill du vara med att rösta fram den vackraste grodkören på söndag så kan du antingen komma ner till Mölle fälad och rösta direkt på plats, eller gå in på projektets hemsida www.life-bombina.de och rösta.

För mer information kontakta:

Claes Andrén, Professor och vetenskaplig ledare på Nordens Ark
claes.andren@nordensark.se

Annons
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: