Hoppa till innehåll

Ett steg i rätt riktning och ett i fel riktning

maj 22, 2009

RÄTT RIKTNING

Under våren har förslaget till nytt EU direktiv om försöksdjursfrågor (DIRECTIVE OF THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE COUNCIL on the protection of animals used for scientific purposes COM(2008) 543/5) varit ute på remiss och efter förslag från Jordbrukskommittén röstades den 5 maj ett omarbetat förslag igenom med stor majoritet i Europaparlamentet (540 för, 66 mot och 34 nedlagda röster). Den stora majoriteten för det omarbetade förslaget är givetvis en stark signal till det nya Parlamentet (som tillträder efter sommarens val) att inte ändra förslaget. Nästa steg är nu en behandling av frågan i Ministerrådet

Några tydliga förslag till förändringar

  • Alla EU länder skall införa etisk prövning av djurförsök (Sverige har redan en sådan prövning)
  • Bläckfiskar och tiofotade kräftdjur som t.ex. krabbor och humrar kommer att omfattas av försöksdjurslagstiftningen
  • Återanvändning av djur i försök tillåts men med restriktioner
  • Att gradvis avsluta infångandet av djur från naturen i uppfödningssyfte.
  • Embryon och foster av ryggradsdjur skall omfattas av lagstiftningen om det finns vetenskapliga belägg för att de under sista tredjedelen av fosterutvecklingen löper en ökad risk att uppleva smärta, lidande och ångest, vilket också kan påverka deras senare utveckling negativt.

Kommentar:

Det förslag som nu röstats igenom i första omgången är ett steg i rätt riktning, djurskyddet i hela Europa stärks samtidigt som förutsättningar att bedriva forskning av högsta kvalitet inte påverkas i alltför stor grad.

Länkar:

FEL RIKTNING

Många har kanske noterat den ökade debatten om halal- och koscherslakt i medierna de senaste dagarna. Anledningen till att detta tas upp just nu är att den 6 maj röstade Europaparlamentet för ett förslag att tillåta koscher slakt i hela EU. Detta återupplivade debatten om djurskydd skall gå före religionsfrihet

Fyra länder i Europa har direkta förbud mot skäktning (tyskans schächten från yiddish shekht), Schweiz, Norge, Island, Lettland och Sverige (Paragraf 14 djurskyddslagen i Sverige lyder: ”Husdjur skall vid slakten vara bedövat när blodet tappas av. Andra åtgärder vid slakten får inte vidtas innan djuret är dött.” SFS 1988:534)

Kommentar:

Ena stunden diskuteras Europaparlamentet striktare regler för användningen av försöksdjur där man aldrig skulle godkänna skäktning som avlivningsmetod och nästa stund förslår man ett godkännande av denna metod för animalieproduktionen. Jag anser i likhet med många andra att skäktning utan föregående bedövning är en ur djurskydssynpunkt förkastlig avlivningsmetod och att vi inte skall acceptera religiösa argument för att införa denna typ av slakt i Sverige igen (eller i Europa). De slaktmetoder vi använder i våra slakterier i dag bör också hela tiden diskuteras men att införa skäktning innebär ett steg i fel riktning.

Annons
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: