Hoppa till innehåll

Havsbotten – världens största livsmiljö

oktober 5, 2009
by

Trotts att havsbotten är världens största livsmiljö är den också den mest outforskade. I världens mest utforskade hav, Skagerrack-Kattegat, hittas tex fortfarande många helt nya arter. Djuphaven är som outforskade kontinenter där vi hittills bara ritat ut konturerna men där kartan inte har en bättre upplösning än 10 kilometer.

Detta beror givetvis på att det är en värld täckt av vatten. Eftersom provtagningar är dyra får vi nästan aldrig mer än ett prov från ett ställe. Kontinuerliga flöden av data (tex video) krävs för att förstå vad som på sikt sker i havet, något som kan beskriva skeenden som tex vad som händer med i havet under en klimatförändring.

Göteborgs universitets undervattensobservatorie är ett av de första som börjat leverera kontinuerliga data åt forskningen. Det är också tillgängligt för allmänheten som här kan få en känsla för hur det (egentligen) ligger till på havets botten. Eller som Kurt Olsson skulle ha sagt: Just nu. I verkligheten.

Länkar till andra projekt som är på gång med olika typer av kontinuerliga mätningar och dataflöden från havsbottnar. (De som finns är tyvärr till största delen olika helt forskningsinriktade initiativ som saknar video eller en sida för allmänheten.)

http://www.mbari.org/moos/
http://www.oceanleadership.org/programs-and-partnerships/ocean-observing/ooi/
http://www.whoi.edu/mvco/other_data/ECCOO/
http://www.oceanlab.abdn.ac.uk/research/esonet.php

Av Thomas Dahlgren

Annons
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: