Skip to content

Louca och logiken

mars 9, 2011

In en ny artikel i GP:s nätupplaga värjer sig Stavros Louca mot den storm av kritik som artikeln i Sydsvenskan utlöste. Nu kan vi läsa detta:

Kritiken kommer sig av att du i en intervju kallade evolutionsteorin för vår tids största bluff – stämmer det att du tycker det?

– Nej. Det jag har sagt är att det är förbluffande att en lärare med sin auktoritet någonsin kan prata om antingen evolutionsteorin eller Gud som en sanning. En lärare ska presentera fakta och teorier men aldrig tala om för eleverna vad de ska tro.

Ingenting av detta kan man läsa ut av artikeln i Sydsvenskan. Där var det fullständigt klart att han ansåg att evolutionsteorin var en bluff. Antingen har Louca blivit brutalt felciterad, eller också har han retirerat för att kritiken blivit för stark. Det skulle vara intressant att höra vad Sydsvenskans intervjuare kunde ha att säga om saken. Men låt oss välja det mest barmhärtiga alternativet och anta att han blivit felciterad.

Vad syftar han på med att ”lärare med sin auktoritet” talar om evolutionsteorin som en ”sanning”? Vilka lärare menar han? Jag hoppas innerligt att det inte gäller någon av de lärare jag har varit med om att utbilda. Vi är mycket noga med att understryka att även om evolutionsteorin har ett oerhört starkt stöd, kan man aldrig säga att den är ”sann”; alla vetenskapliga teorier revideras. Och ibland byter man ut dem mot en ny teori. Men ännu egendomligare blir det i nästa fråga:

Men är det inte skillnad mellan evolutionsteorin som är underbyggd med forskning och vetenskaplig fakta jämfört med religion som handlar just om tro?

– Jo, men det jag menar är att ingen till hundra procent kan bevisa att evolutionsteorin stämmer. Om vi hade heltäckande bevis för den skulle vi inte ha några religiösa människor. Därför ska ingetdera presenteras som en absolut sanning för eleverna.

Det här var en märklig logik. Om ”ingen till hundra procent kan bevisa att evolutionsteorin stämmer” (vilket ju är alldeles korrekt) så kan det ju aldrig finnas ”heltäckande bevis för den”, och då kan väl religiösa människor inte heller få några problem med den? Och om nu religiösa människor faktiskt har problem med den, skulle det betyda att teorin är mindre sann?

I själva verket är det så att oerhört många troende accepterar evolutionsteorin som en tillförlitlig och fullgod vetenskaplig teori. Katolska kyrkan och Anglikanska kyrkan gör det, liksom Svenska kyrkan. Det gäller också stora delar av den svenska frikyrkan. Däremot har Stavros Louca och en del andra troende problem med evolutionsteorin, men Louca får försöka lyfta blicken och se att alla troende inte är som han själv och hans vänner i församlingen.

Att evolutionsteorin och religionen skulle vara oförenliga är ett vanligt kreationistargument;  i själva verket är det en av kreationiströrelsens grundpelare. Man vill ge intrycket av att den troende står inför ett val – det gäller religionen eller evolutionsteorin. Och det inte bara en intellektuell fråga, det handlar om ett val mellan gott och ont. Kreationistlitteraturen är full av varningar om hur evolutionsteorin leder till ett hänsynslöst och brutalt samhälle, och hur räddningen finns i ett samhälle som grundas på religiösa värderingar. Det är denna övertygelse som driver kampen mot evolutionsteorin; det handlar om en kamp mot det onda.

Nu påstår jag inte att Stavros Louca har dessa åsikter, men genom de uttalanden han gör spelar han med i det här spelet. Jag vill rekommendera honom, och andra intresserade, att läsa boken ”Darwin och vår herre” som kom ut på Verbum 2009, redigerad av Helle Klein och Stefan Edman (kapitlet om intelligent design kan man dock hoppa över). Här får man en helt annan syn på förhållandet mellan religion och evolutionsteori. Man kan också titta på några andra inlägg (här, här och här) på Biolog(g).

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: