Hoppa till innehåll

Fisk, smärta och lidande, så mycket okunskap och dumhet

juni 19, 2011

Jordbruksverket släppte förra veckan rapporten om fiskar och deras förmåga att känna uppleva smärta och lidande. Denna rapport har tagits fram av Nationellt centrum för djurvälfärd och innehållet har tagits upp i tidningar och på olika bloggar och man slås återigen av den stora bristen på kunskap och felaktigheter i både etablerade media men framför allt i kommentarer och på olika bloggar. Jag har kommenterat några av dessa längre ner men först till det egentliga problemet som är grunden till mycket av missförstånden.

Det egentliga problemet

Det stora problemet är att man inte skiljer ut det olika delarna i en det som slarvigt kallas smärtupplevelsen och att man sedan sätter likhetstecken mellan smärta och lidande och ångest.

Ett kort exempel, när du lägger handen på en yta som är så varm att du riskerar att få skador drar du bort handen och tittar vanligtvis på handflatan för att se om du fått någon skada. Om man tittar noga på detta så drar du bort handen innan du är medveten om att det är varmt och eventuellt gör ont, det är en reflex som går via det som kallas nociceptorer via ryggmärgen och till de muskler som styr armen så att handen dras undan. Sedan, och det är viktigt, går signaler upp till hjärnan och gör dig medveten om att du dragit bort handen och att detta beror på att det var för varmt.

Det finns alltså ett steg innan smärta dvs nociceptorer som reagerar på potentiellt skadliga stimuli och ser till att vi undviker dessa, det är INTE smärta, smärta är en upplevelse som kräver en aktiv hjärna. Nästa problem i debatten/diskussionerna är att man ofta sätter likhetstecken mellan smärta och lidande. Smärta och lidande är inte samma sak, man kan lida av smärta men kan också lida utan att ha ont/smärta.

Om man tar in nociception i debatten blir det enklare för där kan vi nog enas om att alla organismer har nociceptorer som gör att de reflexmässigt kan undvika potentiellt skadliga stimuli. Sedan blir det svårare, smärta kräver att vi blir medvetna om de signaler som skickas från nociceptorerna. För detta krävs att hjärnan är aktiv och den har de centra som krävs för detta och det är här som vi (forskarvärlden) inte har alla svar. Man kan tycka att detta är enkelt för om man ser att ett djur reagerar på vad vi skulle uppfatta som smärtsamma saker tolkar man detta som at djuret också upplever smärta och så enkelt är det inte. Ett exempel skulle kunna vara metande med mask, man trär upp masken på en krok och sedan hugger förhoppningsvis en fisk på kroken. Det är två djur från helt olika delar av djurvärlden som är inblandade (eller tre om vi tar med personen som håller i spöet) vem av dem  har nociceptorer, känner smärta och lider av detta. Både masken och fisken har nociceptorer men troligen (märk försiktigheten) har masken inte förmåga att känna smärta men fisken verkar enligt den senaste forskningen kunna känna smärtan. Nästa fråga blir vilken av dessa två lider, här blir det inte lättare för om inte smärta och lidande är synonymt och man inte behöver känna smärta för att lida så skulle båda masken (ingen smärta) och fisken (smärta) kunna lida. Problemet med lidande är att vi har svårt att definiera detta, precis som smärtupplevelsen är lidande relativt även hos en och samma individ vid olika tidpunkter men speciellt mellan olika individer.

Vad kan vi göra. Vi kan och skall givetvis forska på området för att försöka lära oss mer och utifrån denna kunskap förändra vårt förhållningsätt och regelverk. Vi kan under tiden tillämpa försiktighetsprincipen, dvs om vi inte vet om vissa djurgrupper kan uppleva smärta och lidande kan  vi behandlar dem som om de har liknade förmåga som vi. Detta får givetvis göras inom rimliga gränser annars blir ju en skogspromenad omöjlig.

Det är bara genom ökad kunskap vi kan förändra regelverk och vårt förhållningsätt, debatten främjas inte av dålig journalistik eller inlägg baserat på okunskap eller pseudovetenskap.

Michael Axelsson

 

Några exempel från förra veckans mediebevakning och kommentarer

Göteborgsposten
GP skrev en liten notis fredagen den 17 juni med titeln ”Även fiskar har minne och känslor”
Kommentar:
Denna korta notis är så full av felaktigheter att det hade varit bättre att den inte publicerats. Rapporten som Jordbruksverket släppte kom från Nationellt centrum för djurvälfärd inte SLU, att Nationellt centrum för djurvälfärd är placerat på SLU innebär inte att det är SLU som producerat den.

Notisen inledas, ”Fiskar kan känna smärta och uppleva lidande” och det är väl kanske en bra början men sedan blir det underligt för nästa mening börjar ”Speciellt bläckfiskar och vissa typer av skaldjur har även förmåga till relativt komplexa tankväldigt funktioner” Menar GP att bläckfiskar är fiskar i så fall har man ju väldigt rudimentära kunskaper i biologi. Det har heller inget med rapporten från Jordbruksverket att göra som handlade om fiskar och deras förmåga att uppleva smärta och ledande. Att man tar upp beror antagligen på den diskussion som fördes om det nya EU direktivet för försöksdjur som antogs förra året där man kommer att inkludera bläckfiskar och i en tidigare version även ville inkludera tiofotade kräftdjur. Men att tillskriva dessa grupper komplexa tankefunktioner är nog att ta i.

Notisen avslutas med ”fiskar har minne och förmåga till känslomässiga svar”. Om detta är ett slags försök till sammanfattning så missar man målet helt och hållet.

Aftonbladets.se  (i kommentarer till deras artikel 16 juni) kan man läsa följande

Forskningen oseriös
Stefan Nyström, generalsekreterare på Svenska sportfiskarförbundet, har inte sett rapporten.
– Det här är en diskussion som förekommit under lång tid. Jag vet att väldigt många forskare som anser att forskningen som jag antar rapporten bygger på är oseriös. Oavsett om det nu är så att fiskar kan känna smärta har vi som är organiserade fiskare anledning att fundera över hur vi behandlar fiskarna.
Så här gör man då, enligt Stefan Nyström:
– Man släpper tillbaka fisk som är för liten eller för stor och tar bara med sig dem man vill äta. Dem man släpper, krokar man av snabbt under vattnet. När man gör det överlever nästan alla.

Kommentar:
Skall man tolka detta som att utan att ha läst rapporten kan Stefan Nyström avfärda innehållet på grund av att många, icke namngivna forskare, anser att forskningen som rapporten bygger på är oseriös? Borde man inte som generalsekreterare läsa rapporten innan man uttalar sig på detta sätt.

Mer från Aftonbladet.se fast på en annan nivå

Slagathor

Herregud, menar de allvar om att det har forskats om om fiskar känner smärta

Kommentar:

Menar Slagathor att man inte skall försöka ta reda på saker (genom forskning) så att vi kan förändra vårt förhållningssätt och regelverk. Det finns olika uppfattningar om hurvida olika organismer har förmåga till smärtupplevelser och om de har förmågan att lida och känna ångest.

Ytterligare ett från Aftonbladet.se återigen på en ny nivå
Earatthewall

 Små djur känner nog inte smärta. Deras nervtrådar är så korta att de inte hinner känna. Jag gissar att vi pratar om djur i hamsterstorlek och mindre. Men djur som är större än så måste vi värna om.

Kommentar:
Egentligen skulle man inte ens behöva kommentera ett sådant inlägg för det visar på en så stor brist i kunskap att personen skulle funderat på om han/hon har något att tillföra. Att djurets storlek och längden på ”nervtrådarna” skulle ha något att göra med om det kan känna smärta eller inte är ju helt befängd. Om man vill uttala sig i ett ämne bör man i alla fall ha grundläggande kunskaper annars blir man ju bara till allmänt åtlöje men det är väl kanske därför många gömmer sig bakom mer eller mindre intressanta namn, då kan tydlige skriva vad som helst.

Forum för vetenskap och folkbildning (VOF, http://www.vof.se/)

Kommentar:
VOF hade 2008 en diskussion om fiskar och smärta. Detta diskussionsforum gör i alla fall ett försök till en seriös diskussion om problemet fast återigen är kunskapen om skillnaderna mellan nociception, smärta och lidande inte klara och leder i ett par fall till meningsskiljaktigeter som egentligen inte skulle behöva finnas om de inblandade förstått skillnaderna mellan nociception och smärta. http://www.vof.se/forum/viewtopic.php?f=20&t=6740&start=165

Annons
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: