Hoppa till innehåll

Antarktis 2011 resedagbok del 5

november 8, 2011

En vanlig dag på McMurdo

Efter att vi vaknat upp i våra små men funktionella flerbäddsrum är det dags för frukost i den stora matsalen, The Galley. Matsalen ligger en bit bort i byn i den största byggnaden, 155 så det gäller att klä sig varmt.

Våra "dorms".

Huvudbyggnaden 155 med affär, matsal mm.

Frukosten på McMurdobasen motsvarar alla förväntningar man kan tänkas ha gällande amerikansk matkultur. Man kan välja mellan allt från en blodig biff till revbensspjäll, pannkakor, muffins, våfflor och blaskigt kaffe. Mätta och belåtna går vi sedan över till Crarylabbet där vi precis som på zoologen har våra fiskar placerade i källaren. Crarylabbet är välutrustat både vad gäller utrustning och personal, enligt vissa källor finns det 170 personer som endast jobbar med att bistå forskare. Ration på antal forskare och supportpersonal ligger tydligen på uppåt X:X. Här finns byggnader och olika avdelningar för allt man kan tänkas behöva; verkstad, snickeri, fältaktivitet, bibliotek och gym är bara ett urval.

sdf

Albin stortrivs bland tonvis med mat.

Matsalen där 1000 personer äter tre gånger om dagen.

Vårt labbutrymme ligger i anslutning till akvariedelen och har en fin utsikt över McMurdosundet och bergskedjorna på andra sidan. Vattnet till akvarietankarna hämtas med ett 1 km långt rör utifrån sundet och har den bekväma arbetstemperaturen av -1,7° C. Den låga temperaturen gör att det inte tar många sekunder innan händer och fingrar börjar värka och skulle man lämna de i för länge fryser de tillslut till is. Man kan inte undgå att förundras över alla djur som simmar omkring och trivs i detta kalla vatten.

Michael och Albin undrar varför respirometern stänger av sig ibland.

Malin, Albin och Fredrik i en djup vetenskaplig diskussion som rör sig bortom dagens forskningsfront.

En Bork som är stressad eftersom temperaturen stigit till plus 2 grader i karet.

Efter uppsättning av utrustning och annat småplock i labbet är det dags för lunch som är minst lika tilltagen som frukosten.

På eftermiddagen är det dags för fisketur och eftersom våra skotrar står parkerade 500 m från basen så ringer man en taxi. Det är lätt att bli bortskämd med all hjälp och support som finns att tillgå.

När vi återvänt till basen och vår fångst har placerats i vår stora akvarietank är det åter dags för mat och det finns ofta mer än 4 rätter och lika många desserter att välja mellan. Med över 1000 munnar att mätta, 3 gånger om dagen är det imponerande att de kan hålla en sådan hög standard. Efter middagen kan man antingen återvända till labbet eller besöka en av de tre barer som finns att välja på, The Coffee House, The Gallaghers eller Southern Exposure där man kan inhandla ett glas vin eller en öl för 2 dollar.

The Coffee House med vinbar.

 

Michael Axelsson, Albin Gräns, Fredrik Jutfelt,  Malin Rosengren
Göteborgs universitet
Zoologiska institutionen


Annons
One Comment leave one →
  1. Kerstin Wiklander permalink
    november 9, 2011 9:59 f m

    Det ser ut som om ni inte behöver vara i ett garage den här gången. Och ingen behöver hämta is och vatten. Men inte kan väl maten vara godare?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: