Hoppa till innehåll

Giraffer, giraffer, giraffer

april 3, 2012
by

Nu har vi varit tre dagar i Sydafrika i vårt deltagande i det Danska forskningsprojektet DaGir som syftar till att öka kunskaperna om giraffens cirkulationsfysiologi. Giraffer är exceptionella djur eftersom de har djurvärldens högsta blodtryck. Det höga blodtrycket tros vara en anpassning för att övervinna gravitationenpåverkan på blodet i cirkulationssystemet och på så sätt kunna förse huvudet med blod där det sitter två till tre meter ovanför hjärtat. Vi jobbar på WAI (Wildlife Assignement International) och bor på intilliggande Mongena game lodge som ligger cirka en timma norr om Pretoria. Under de två första dagarna har vi avverkat två lyckade experiment på sövda giraffer. I morse var spänningen och nervositeten därför stor eftersom teamet skulle göra ett första försök med att operera in så kallad telemetriutrustning som mäter blodtryck och andra fysiologiska variabler i frigående giraffer. Djuret skulle alltså vakna efter operationen och enligt de veterinärer som deltar i projektet är just detta steg ett av de mest besvärliga och riskfyllda när man söver och opererar på giraffer. Som tur var gick allt väl och giraffen återhämtade sig väl efter operationen.

Min och Michaels uppgift i expeditionen är framför allt att installera kamerautrustning så att vi kan filma girafferna i en inhägnad efter att de har fått telemetriutrustningen inopererad. Förhoppningsvis kommer vi kunna filma den första giraffen i morgon! En av de saker som vi hoppas kunna dokumentera är hur blodtrycket förändras när giraffen böjer ned huvudet för att dricka. Hur giraffen undviker en massiv tryckökning som kan skada de små blodkärlen i hjärnan när de dricker är en fråga som har förbryllat cirkulationsfysiologer i alla tider.

På vägen hem från WAI stötte vi på ett gäng vilda giraffer alldeles vid vägen, de är nyfikna men trädet med dess goda blad lockade dem mer.

Annons
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: