Skip to content

Tio frågor till kreationister (7)

juni 19, 2012

Varför uppvisar forskare selektiv inkompetens på vissa områden?

Kreationister har i allmänhet stor respekt för forskare och för naturvetenskapligt arbete – förutsatt att forskarna inte är biologer eller geologer vars resultat kommer i konflikt med deras läsning av Bibeln. Men hur går nu detta ihop? Varför är bara vissa forskare opålitliga?

Man kan få höra att det skulle vara skillnad på ”riktiga” biologer, som man har respekt för, och på evolutionsbiologer, som skulle vara helt opålitliga. Men det finns inte två olika sorters biologer; även de biologer som i sin forskning inte direkt sysslar med evolution bygger ändå sin forskning på evolutionsbiologiska modeller. Evolutionsteorin är oerhört väl förankrad bland dagens biologer, och den har varit det under lång tid.

Men hur sannolikt är det att alla dessa biologer arbetar efter en felaktig teori, och har gjort så i mer än hundra år? Vad är det som skulle kunna få alla dessa forskare att ta så otroligt fel? Och, framför allt, varför skulle hundratusentals biologer försvara en felaktig teori? Vad skulle de vinna på det? Det måste ju finnas något gemensamt intresse att försvara – men vari ligger intresset i att arbeta med en uppenbart felaktig teori?

Eftersom vetenskap går ut på att finna så väl fungerande teorier som möjligt måste det finnas någon icke-vetenskaplig anledning för biologiska forskare att välja en dålig teori – en fanatisk religion, eller en konspiration av något slag. Men vad skulle det i så fall kunna vara för konspiration? Man får ibland höra att ”evolutionister” är ateister, men det stämmer inte. Det finns troende biologer med bakgrund i alla religioner, och det finns biologer med alla tänkbara politiska uppfattningar; här finns ingen gemensam grund för en heltäckande konspiration. Och den skulle behöva vara heltäckande för att få alla att jobba med samma felaktiga teori.

Det har hävdats att gamla tankemönster, etablerade maktstrukturer och socialt tryck skulle göra att biologer inte ifrågasätter evolutionsteorin. Det finns något i den här synpunkten; nya och revolutionerande idéer kan ibland ha svårt att bli accepterade. Å andra sidan är kreationismen inte någon ny eller revolutionerande teori – den förkastades till förmån evolutionsteorin redan under 1800-talet. Dessutom får man förklara varför det bara är inom de fält som är i konflikt med kreationismen som den här starka låsningen finns. Varför finns inte samma problem i all forskning? Varför denna selektiva inkompetens?

Förresten skulle inte bara biologer vara ute och cykla om jorden bara vore 6000 år gammal; fysiker, geologer, astronomer och arkeologer skulle också vara helt fel ute. Hur sannolikt är det?

***

Slutligen: 99,99 % (eller något sådant) av världens alla professionella biologer anser att evolutionsteorin på det hela taget är korrekt. Av de kreationister som så bestämt hävdar att evolutionsteorin är helt felaktig är 99,99 % biologiska amatörer.  Borde det inte säga oss något?

Forskare samarbetar intensivt med varandra, både inom och mellan discipliner. Så om nu en del av dem sysslade med rena dumheter, borde inte deras oförvillade kollegor upptäcka saken? Hur skulle en selektiv inkompetens av den omfattning kreationisterna tänker sig kunna vara möjlig?

Annonser
7 kommentarer leave one →
 1. juni 19, 2012 12:47 e m

  Givetvis handlar det inte om inkompetens, dumhet eller konspiration. Du har själv insett att det måste finnas ”någon icke-vetenskaplig anledning” och du håller med om att ”gamla tankemönster, etablerade maktstrukturer och socialt tryck” kan spela roll. Främst handlar det nog om Epikureos ideér som slog igenom under upplysningen. Viktigast är att vetenskap inte är någon demokrati där majoriteten alltid har rätt. Det är evidensen som räknas, inget annat.

  • Mattias Larsson permalink
   juni 20, 2012 7:19 f m

   Erik, om du vill diskutera evidens så väntar jag fortfarande på ett svar här:

   https://biologg.wordpress.com/2012/06/14/tio-fragor-till-kreationister-4/

  • björk permalink
   november 22, 2012 10:19 e m

   Kan du nämna Epikureos idéer? Jag känner inte till dom.

  • björk permalink
   november 22, 2012 10:32 e m

   I en av dom förra artiklarna berättade Johan om att forskare gärna försöker motbevisa rådande teorier eller att nya ideer är helt annorlunda än vad man trott, det ger forskningspenger och status. Och nya ideer accepteras först på riktigt, när andra har testad och kunnat bekräfta dom. Så funkar vetenskap; man försöker motbevisa och kontrollera om andra teorier stämmer. Systemet vetenskap kontrollar sej skälv, så att säga.

 2. Janolof permalink
  juni 19, 2012 1:16 e m

  Hur menar du? Är det inte tecken på bristande kompetens hos en forskare om denne låter ”gamla tankemönster, etablerade maktstrukturer och socialt tryck” påverka så til den grad att de grova felaktigheter som detta i så fall handlar om skulle uppstå? Och hos en hel forskarkår? Biloger, geologer, astronomer m.fl.? I 150 år?

 3. Lars Östh permalink
  juni 19, 2012 1:19 e m

  Som vanligt bra skrivet Lars Johan. Religionens makt över sinnena går inte att överskatta.

 4. Johnny Lilja permalink
  juni 19, 2012 9:13 e m

  Bra skrivet. Kanske saknar man i det här sammanhanget en beskrivning av peer review och hur den vetenskapliga diskussionen fungerar. Kreationister i gemen har oerhört vaga och naiva begrepp om detta. Kanske en anledning, förutom blind religiös tro, som kan förklara den, likaledes naiva uppfattningen att 99,99 % av biologerna förstår biologin sämre än en frikyrkopastor..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: