Hoppa till innehåll

Hästkött och billigt tyskt griskött

mars 5, 2013

Under ett par veckor har vi nu hört om det som kallas hästköttsskandalen där det framkommit att man blandat in hästkött i olika produkter som vi köper, allt från lasagne till Ikeas köttbullar. En del är upprörda och det tycker jag att vi skall vara men vi skall INTE vara förvånade.

Så länge plånboken styr våra inköp så kommer vi också att få vad vi betalar för dvs vi skall inte vara förvånade att man blandar i billigare råvaror. Har vi slutat köpa dessa billiga produkter? NEJ inte alls, en liten nergång av lasagne försäljningen kunde man se men detta berodde troligen på att butikerna själva plockat bort dessa. Vi bryr os helt enkelt inte bara det är BILLIGT.

För någon vecka sedan rapporterade man också om att vi importera mer och mer griskött från Tyskland och dessa grisar föds inte upp enligt den standard som vi har i Sverige (hur bra den nu är) men det är BILLIGT och då köper vi.

Samma princip gällde för den färgade fläskfilén som cirkulerade på marknaden ett tag, BILLIGT

Vad är jag ute efter? Vi som konsumenter har stor makt men om vi inte använder den kommer inget att ändras och letar vi bara billiga produkter så får vi finna oss i att bli lurade och också acceptera att köttet produceras under former som vi kanske inte egentligen kan acceptera men det är ju BILLIG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Annons
7 kommentarer leave one →
 1. karinhellstrom permalink
  mars 5, 2013 7:58 e m

  Reblogged this on Karin Hellström.

 2. Jonas Håkansson permalink
  mars 11, 2013 11:51 f m

  Ett bra tips är att överväga alternativ till kött. Visst, lyxiga veganska halvfabrikat kostar skjortan, men bönor och linser är billiga och goda. Även om en inte planerar att bli vegan eller liknande så kan det nog vara en bra idé att käka lite mindre kött och kanske då prioritera att köpa schysst kött istället för att köpa så väldigt mycket.

  • Michael Axelsson permalink
   mars 11, 2013 12:10 e m

   Håller fullständigt med dig, vi behöver ställa om vår ökande köttkonsumtion mot något mer hållbart.

 3. Sake permalink
  mars 12, 2013 8:01 f m

  Michael,
  jag vet inte om det var din avsikt, eller om det bara blev så – men jag läser ditt inlägg som att du menar att det är det billiga priset som inbjuder till fusk från tillverkarnas sida. ”man får det man betalar för”-argumentet.
  Men, viljan att fuska följer inte omvänt mot prislappen. Det är en egenskap som står på helt egna ben. Det är naivt att tro att dyra produkter automatiskt är fria från fusk. Så är definitivt inte fallet, då den potentiella ekonomiska vinsten för fuskaren är större i det läget.
  Tyvärr(?) är det så att om man vill vara säker på att få den kvalitet man betalar för så måste man ha någon möjlighet att själv kontrollera kvaliteten.

  • Michael Axelsson permalink
   mars 12, 2013 8:09 f m

   Det var så jag menade, man får vad man är beredd att betala för. Håller dock med dig om att det fuskas även med dyrare produkter och där kan det finnas ”större” vinster men om vi som konsumenter vill ha billiga produkter så kommer kvaliteten och innehållet att påverkas liksom djurskyddet. Kött producerat på ett sätt som är etiskt försvarbart ÄR dyrare att producera och då väljer tydligen vi konsumenter att köpa billigare kött, samma som med ekologiskt odlade grödor. Vill vi ha billig färdiglagad mat så påverkar detta givetvis kvaliteten på de ingående ingredienserna.

   Vill man veta vad man får så har du helt rätt då måste man ha möjlighet att kunna kolla eller lita på leverantören vilket i alla fall när det gäller de stora kedjorna visat sig vara svårt.

   • Sake permalink
    mars 12, 2013 2:50 e m

    OK – jag förstår vad du menar. Men jag håller endast delvis med dig – i det att kvalitet ÄR vanligen dyrare än smäck, men med Brasklappen att dyrt lika ofta kan var en luring det också – om man inte har koll.
    Slutligen – de stora kedjorna kan man bevisligen INTE lita på. Det har ju inte saknats exempel (hästkött, ICA Maxis ommärkning av köttfärs, griskött som oxfile, etc).
    Med många händer inblandade så¨späds ansvaret ut. Utspätt ansvar = inget ansvar.

   • Michael Axelsson permalink
    mars 12, 2013 3:24 e m

    Håller återigen med dig, frågan är hur vi skall få ner antalet mellanled som är ett problem som du påpekar.

    Frågar man folk på gatan så säger 75% att lokalproducerad ekologisk mat är bra sedan är det bara 25% som köper denna typ av mat. Dansk fläskfile kan man köpa för 110 kronor kilot medan svenska ekofläskfile kostar 300 kronor här styr pengarna inte etiken (miljö, djurskydd, transporter osv).

    Men detta är en lite annan vinkel men dock väldigt aktuell och viktigt och hänger ihop med mitt ursprungliga inlägg om vad man får vad man betalar för

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: