Hoppa till innehåll

Antarktis 2011 resedagbok del 10

december 22, 2011

Om vår kroppstemperatur sjunker ner till -1,9 C° blir våra kroppar stela som pinnar, helt enkelt genomfrysta och solida. Vid denna temperatur simmar Antarktiska fiskar runt och verkar stormtrivas. Det är en mängd anpassningar som gör detta möjligt som t. ex en hög salthalt i blodet samt bildandet av antifrysproteiner i kroppen för att sänka fryspunkten. Dessa anpassningar har selekterats fram under lång tid i denna kalla och stabila miljö som haven runt Antarktis utgör. Selektionen har även bidragit till att de är känsliga för relativt små höjningar av temperaturen i deras omgivande miljö. Redan vid + 4 C° får fiskarna svårt att klara sig och börjar ta fysiologisk skada. Detta är naturligtvis oroväckande då man spår en framtida höjning av medeltemperaturen i världshaven på ca 4 grader inom detta århundrade.

Med detta i åtanke så är det viktigt att kunna följa dessa fiskar och se om och hur de klarar en gradvis höjning av temperaturen men även att klura ut vad det är som gör att de klarar sig i denna för oss extrema miljö. Hur fungerar t. ex näringsupptag i en tarm som har temperaturer under minusstrecket och vad händer egentligen fysiologiskt när temperaturen stiger. Med oss från Göteborg hade vi därför förutom en massa provrör och annat, en Ussingkammar-utrustning.

I dessa kan man montera in en tarm och hålla den vid liv in vitro i flera timmar. I kammaren kan man sedan mäta näringsupptag och andra parametrar som avslöjar tarmens hälsa och därmed till viss del även hälsan hos fisken tarmen satt i. Dessa data tillsammans med prover på bl. a blod, plasma, gäl- och levervävnad väntar nu på oss och vidare analys i vintermörka Göteborg.

Michael Axelsson, Albin Gräns, Fredrik Jutfelt,  Malin Rosengren
Göteborgs universitet
Zoologiska institutionen

Annons
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: